Datle se doporučují jíst v těhotenství kvůli jejich výhodám, jako jsou: zkrácení délky porodu, posílení dělohy, snížení poporodního krvácení, redukce křečí (lýtka), podporují otevírání porodních cest, aj.
Detailní popis produktu
Sušení je tradiční způsob konzervování datlí. Datle jsou chutné samotné, využití ale mají i při pečení nebo přípravě dezertů. Jedná se o druh ovoce s výraznou sladkou chutí.
Popis
Využití:
- cukroví - rozmixované datle do pasty smíchejte s drcenými ořechy, strouhaným kokosem a třeba troškou kakaa, vzniklou směs uválejte do kuliček
- datle lze přidat i do sladkých kaší nebo do kuskusu nasladko
- marmeláda - 250 g datli namočíte do 200 ml horké vody, necháte 2 hodiny odstát, poté vše rozmixujete dohladka a máte rychle připravenou a exotickou marmeládu
- sladké pečivo - nahrubo nasekané datle můžete dát před pečením do těsta a ozvláštnit tak třeba klasický recept na banánový chléb nebo jakékoli jiné sladké pečivo
- raw dorty - rozmixované datle jsou díky své lepkavé a tuhé konzistenci často využívány jako základy pro nepečené dorty
- sladké knedlíky - zkuste pro jednou naplnit knedlíky sušenými datlemi, výsledek bude výborný
- domácí müsli - datle se mohou stát i součástí vašeho doma připraveného müsli či pečených müsli tyčinek
- saláty - nejen v ovocných salátech, ale i jemně nasekané a v malém množství udělají datle v zeleninovém salátu zajímavou exotickou chuť
- datle v čokoládě - datle namáčejte v rozpuštěné čokoládě, pokládejte na plech a nechte ztvrdnout
- smoothie - namáčené datle je i snadné rozmixovat s dalšími ingrediencemi do hladkého koktejlu
Datlovník pravý plodí tmavě hnědé oválně plody, kterým říkáme datle. K domestikaci této rostliny došlo už v období mezi 3. a 4. tisíciletím př. n. l. Pochází z oblasti Mezopotámie a díky člověku se dnes pěstuje od severní Afriky přes Blízký východ až po pravý břeh řeky Indu. V těchto oblastech jsou datle významnou součástí kuchyně. Často se pečou na másle nebo se lisují do bochníku s názevm „adšu“.
Díky sušení se u datlí výrazně zlepšuje jejich trvanlivost. Některým strávníkům ale přijdou sušené datle příliš tuhé, v takovém případě je vhodné ještě před konzumací namočit datle do vody nebo mléka. Datle mají silnou sladkou chuť, která může být náhražkou jiných sladkostí nejen u dětí.
Upozornění - ve výjimečných případech se může stát, že v sušených peckovinách (datlích, švestkách, třešních apod.) najdete pecku či její zbytek. Současné technologie zpracování ovoce bohužel nedokáží zaručit, že ovoce bude za všech okolností 100% bez pecek, a to i přes veškerou snahu a péči ze strany zpracovatele. Děkujeme za pochopení.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Složení
Datle sušené*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Skladování
Skladujte v suchu a chladu.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 1 275 kJ / 305 kcal | |
---|---|
Tuky: | 0,5 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,1 g |
Sacharidy: | 69,0 g |
z toho cukry: | 69,0 g |
Vláknina: | 7,0 g |
Bílkoviny: | 2,5 g |
Sůl: | 0,01 g |
Doplňkové parametry
Kategorie: | ZDRAVÁ VÝŽIVA |
---|---|
Hmotnost: | 0.25 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.