Zdravý začátek nového roku zejména pro těhotné a kojící ženy

blog_zinzino

 

ZDRAVÝ ZAČÁTEK NOVÉHO ROKU zejména pro těhotné a pro kojící ženy

Leden je ideální pro změnu a nové zdravé začátky. Perfektní čas pro změnu návyků. A po vánočním hodování a úlevách ve zdravém životním stylu se nabízí rozhodnutí ozdravit své tělo a dostat jej do jeho ideální váhy. Možná potřebujete zhubnout a jiný zase trochu přibrat. Nejdůležitější je ale ten pocit a fakt, že je moje tělo uvnitř zdravé a šťastné a že se v něm cítím dobře. Zejména, pokud jsme těhotné, nebo kojící ženy, kterých těla jsou zatížená více než ostatních.

Domníváte se, že nám k tomu může zdravá strava, vyvážený jídelníček a přiměřený pohyb stačit? Přiznejme si ale, že o Vánocích toto dodržuje jen málokdo a že se prostě z času na čas hodí své tělo pěkně ozdravit. Dát mu "nášup" prospěšných látek, jakousi injekci prvotního zdraví, na kterém už pak můžeme opět jen stavět a vrátit se do "udržovacího módu"

Já sama právě kojím svého čtvrtého syna a říkám si, čím bych mohla svému tělu nejvíce prospět. Nakonec jsem pro sebe vybrala Zinzino Blance Oil. Proč? Protože je tou správnou dávkou potřebných OMEGA 3 mastných kyselin EPA a DHA a protože, jako jediná na trhu obsahuje polyfenoly ze zelených oliv, které bráni oxidaci a zajišťují tak až 3x větší vstřebatelnost Omega 3 v těle. A hlavně, protože mu věřím. Nebylo tomu ale vždycky tak. 

Když jsem poprvé slyšela o značce Zinzino, byla jsem plná pochybností. Další firma, co bude útočit na naše peněženky. "Hlavně prodat, ať už jejich produkty budou nebo nebudou fungovat. Obalíme to hezkými slovy a vymyšlenými výzkumy a nákupy se pohrnou." říkala jsem si. Tentokrát jsem se však opravdu zmýlila. Prozradím vám, co mě přesvědčilo.

Možná by to mohla být přednáška Dr. Paula Claytona, předního světového odborníka na poli výživy, který za produkty stojí. Ale ne, nebyla to jeho přednáška, jakkoliv byla zajímavá a poutavá (odkaz na záznam přikládám na konci článku). Nebylo to ani pátrání ve vědeckých studiích, ani narůstající kladné reference. Byla to má osobní zkušenost.

Jak to už bývá, když nemůže Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi. A tak se můj kamarád nehodlal smířit s mým skeptickým postojem a jednou mi prostě donesl oleje až domů a požádal mě o osobní testování a následný názor. A ten teď přináším i vám. 

 

 

Zinzino nabízí jednoduchý test, kterým můžeme zjistit, jak si naše tělo stojí s poměrem omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Ten by měl být v ideálním poměru 1:3. Tento typ testů zatím běžně nenabízí české laboratoře a tak se odebrané vzorky zasílají do norské laboratoře Vitas.

Jedná se o test mastných kyselin z kapilární krve, ze kterého se dá zjistit mnoho důležitých údajů:

  • poměr omega-6 vůči omega-3
  • hodnota ochrany
  • index omega-3
  • index duševní odolnosti
  • index propustnosti membrány
  • a efektivita tvorby kyseliny arachidonové

Ano, je drahý, ale já opravdu chtěla znát, jak na tom moje tělo je. Nechci si na zdraví jen hrát, chci to mít podložené. No a jak test ukázal, bylo mé tělo velmi slušně zatíženo těhotenstvím, šestinedělím a náporem péče o miminko. Mé výsledky byly žalostné. Začala jsem tedy ze zvědavosti užívat tento prý unikátní olej (pořád ještě přesvědčená, že je to nějaká "habaďůra", ale když mi ho dal kamarád zdarma, tak proč ho nezkusit, že?) Po 6 měsících jsem si udělala další test a myslím, že se nikdo nedivil víc, než já. Výsledky byly k neuvěření dobré. I přes narůstající nároky mého miminka, přetrvávající kojení a nevyspání. Mé tělo prostě bylo i přes mnohem větší námahu, podstatně zdravější.

Jsem od podstaty pochybovačná. Za vším vidím podezřelé úmysly. A když je prý něco naprosto jedinečné, musí to být podvod. Ani nevím, kde se to ve mně bere. Kdo mě čím tak moc zklamal, že už nechci věřit ničemu? Zinzino Balance Oil mě však vyvedl z omylu. Ten skutečně unikátní je. Ale čím to je? Proč jiné oleje na trhu takový účinek nemají?

Inu, není rybí olej jako rybí olej. Je rozdíl, jestli je získávám z ryb z umělého chovu anebo z ryb z volného lovu v severském moři. Je rozdíl, jestli se dávkuje v tabletách bez ohledu na váhu člověka, nebo je v tekuté formě respektující individualitu každého z nás. A hlavně, je zásadní rozdíl, jestli je to jen obyčejný tuk, anebo kombinace Omega mastných kyselin a potřebných POLYFENOLŮ. Právě polyfenoly dělají z oleje Zinzino "cadillac" na poli Omega olejů. Násobí jeho vstřebatelnost i účinnost. 

Zinizno
 
 

 
Chcete-li podávat Omega 3 malým dětem, najdete u nás na e-shopu variantu BALANCE OIL 100 ml, který vydrží na měsíc dětem cca do 20 kg.

DHA je polynenasycená mastná kyselina (součást tuků), kterou řadíme mezi tzv. omega-3 mastné kyseliny. Ty jsou nezbytné pro naše zdraví. DHA si naše tělo v játrech sice dokáže syntetizovat, ale jen v malém množství. Zdroje z diety (zejména tučné ryby) jsou proto velmi důležité, a to po celý život. Potřebuje je náš mozek, nervy, imunitní systém, oko, srdce a cévy. Dávka DHA se ale nesmí přehánět, protože nadbytek (nad 3 g/den) může vyvolat např. poruchy srážlivosti krve.

 

KTERÉ POTRAVINY JSOU ZDROJEM DHA?

Na internetu najdete řadu doporučení, z jakých potravin lze DHA získat. Ale pozor, ne všechny rady jsou pravdivé. V konečném důsledku jde totiž také o množství konzumované potraviny, nejen současný obsah DHA, který je u většiny potravin často velmi nízký. Obecně, pokud je množství DHA na 100 g potraviny pod 10 mg, není to žádný reálný zdroj této mastné kyseliny v dietě.

 

DOBRÉ ZDROJE DHA V POTRAVINÁCH

Jsou to především tučné ryby a mořské plody, které přirozeně obsahují poměrně vysoký obsah DHA, ale i EPA. Za spolehlivý zdroj DHA lze považovat třeba makrelu – obsahuje až 1400 mg DHA na 100 g porci. Na 100 g porci obsahuje losos asi 1500 mg, pstruh duhový (i „lososovitý“) asi 600 mg, treska asi 100 mg, kapr jen v jikrách a mlíčí asi 60 mg, sardinky v oleji asi 500 -1000 mg.

Vzhledem k tomu, že český národ není příliš velkým milovníkem ryb, řešením může být konzumace rybího oleje (např. z tresčích jater nebo ančoviček), který je velmi často čištěný. Jsou z něj hlavně eliminovnány „nepreferované“ složky zapříčiňující „rybí“ aroma. Rybí olej se nedá považovat za jednoznačný doplněk stravy, přestože je toto označení na obale/etiketě výrobku uvedeno. Je to vlastně směs triglyceridů, podobně jako vepřové sádlo. Na trhu je celá řada výrobků.

blobid4

 

NETRADIČNÍ ZDROJE DHA V POTRAVINÁCH

Za zdroj DHA se občas uvádí i quinoa. Např. dle nutriční databáze USA obsahuje 185 g (1 cup = šálek) vařené quinoy cca 30 mg DHA, 170 g (1 cup = šálek) nevařené quinoy pak 80 mg. Kdybychom obsah DHA zadali na 100 g potraviny, tak databáze v případě vařené varianty uvádí 10 mg DHA/100 g a v případě nevařené varianty pak 50 mg/100 g. Tato potravina je tradiční spíše v oblasti Ameriky, i když se s ní můžeme setkat v rámci propagace „zdravé stravy“ už i v našich obchodech. Ve srovnání s rybami ji ale nelze považovat za významný zdroj.

 

MÝTY O OBSAHU DHA V NĚKTERÝCH POTRAVINÁCH

Tak například odkaz na to, že ořechy a semena jsou dobrým zdrojem DHA, je mylný. DHA není ve lněných semínkách, není ani v oleji. Je to nesmysl, který uvádějí i výrobci dětské výživy. Tyto rostlinné zdroje obsahují ale ALA, ze které se DHA přes EPA může případně v omezené míře syntetizovat.   
 

A zde slibovaná přednáška Dr. Paula Claytona