Voňavý zázrak jménem kváskový chléb
Někdy zkrátka potřebujeme v životě dělat činnosti, které nám poskytnou výsledek viditelný pro oko, hmatatelný pro ruce, potřebujeme tvořit. Taky bychom uvítali, kdybychom výsledkem potěšili i zbytek rodiny. Mám pro vás dobrou zprávu! Tou činností je pečení chleba. Dobrým začátkem může být hotová směs na chléb, která se dá zakoupit v nejrůznějších variantách. Pokud se ale rozhodnete vydat cestou dobrodružnější, totiž cestou vlastního kváskového chleba, pak budete odměněni celou řadou benefitů. Nejspíš nemusím zmiňovat, že k těm nejpříjemnějším z nich patří příznivější vliv na naše zdraví.
7 důvodů, proč si ho péct doma
-
Doma pečený chléb je z opravdových surovin a bez chemie
Zkusili jste si někdy přečíst etiketu na kupovaném chlebu nebo si vyžádat složení svého oblíbeného croissantu? Pak možná víte, že stejně jako u celé řady dalších výrobků dnes i tyto obsahují celý seznam látek, kterými se výrobci snaží prodloužit trvanlivost, vylepšit barvu produktu nebo jeho chuť. Ale kdo chce dnes jíst všechna ta éčka? Nepřipadá vám naprosto úžasné a přirozené, že doma pečený chleba může obsahovat opravdu jen mouku, sůl a vodu? -
Je právě takový, jaký máte nejraději! Žitný, celozrnný, kulatý nebo hranatý?
Pokud se rozhodnete pro pečení kváskového chleba, pravděpodobně začnete s žitným kváskem. Žito je zkrátka základ, vycházíme-li z naší tuzemské pekařské tradice. Už naši předci věděli, že žito, mající historicky stejný slovní základ jako sloveso žít, je symbolem života a síly, kterou tato plodina dává. Žito navíc působí příznivě na střevní trakt. Můžete péct krásné a téměř bezpracné chleby celožitné, cihličky do formy anebo krásně kulaté do ošatky. Pokud ovšem toužíte po chlebu nadýchaném jako peřinka, pravděpodobně ho alespoň ze začátku budete muset doplnit pšenicí, nejlépe chlebovou. Dle své chuti můžete svůj chléb vyladit třeba moukou špaldovou, grahamovou, i celozrnnou, ale vždy vybírejte buď chlebovou nebo jemně mletou. Žitné a celozrnné pečivo bude chuťově výraznější, ale také méně nadýchané. -
Neobsahuje zbytečně mnoho soli
Ach, ta sůl! Je všude, číhá na nás za každým rohem. Poslední dobou se více hovoří o tom, že jíme více soli, než naše tělo skutečně potřebuje. Je proto úleva, že alespoň v případě domácího chleba víme přesně, kolik soli jsme do něj přimíchali. Určité množství je zapotřebí kvůli chuti i kynutí těsta, ale není to nijak dramatické. Kontrolu množství soli oceníme zejména, máme-li v rodině ty úplně nejmenší strávníky. -
Kváskový chléb je snáze stravitelný a nepřispívá k překyselení organismu
Pečení chleba za pomoci žitného kvásku je naše rodinné stříbro – tedy, národní, abych byla přesnější. Málokde v Evropě či ve světě ochutnáte chleba, jako je ten náš, kynutý žitným kváskem. Tajemství žitného kvásku tkví v onom souboru bakterií a kvasinek, který se přirozeně vyskytne za určitých okolností ve zvlhčené žitné mouce. Můžete si jej doma vypěstovat, nebo si na kváskové mapě najít, kdo by vám jej mohl darovat. Pak už se o něj jen dobře staráte. Kynutí těsta za pomoci kvásku přináší navíc zdravotní benefity: proti pečivu kynutému droždím kvasinky a bakterie žitného kvásku pomáhají činit mouku pro nás daleko stravitelnější (což droždí nečiní) a výsledné pečivo má o poznání vyšší pH, což zase pomáhá proti nežádoucímu překyselení. -
Produkujete minimum odpadu
Příznivci zero waste určitě ocení, že se všechny zmíněné přísady na chléb dají zakoupit také bez obalu. Bezobalové obchody už dnes naleznete i v menších městech, takže sbalit nádoby a pytlíčky a hurá na nákup! A pokud to s pečením myslíte vážně, můžete si pro větší množství mouky udělat rodinný výlet do blízkého mlýna. -
Zažijete dramata lepší než v telenovelách
Možná nejste ten typ, který si večer přepne televizi na některý nekonečných seriálů. Ale garantuji vám, že až vsadíte do trouby svůj vlastnoručně vyrobený bochník, budete sedět přišpendlení na jejím okénku a nebudete se moci odtrhnout! Je to zkrátka fascinující, nejdříve trochu napětí, zda se povedl, a pak už jen radost. Sledujete, jak bochánek roste, otvírá se, mění barvu, za chvíli se možná ve vzduchu objeví i ta stará známá hořkosladká vůně kmínu a vypečené kůrky! Kdo by to nemiloval? - Stanete se obdivovanou umělkyní
I když jsme se staly maminkami, pořád jsme také ženami s tvůrčími touhami. Jak sleduji ženy ve svém okolí, spousta z nich s přicházejícím mateřstvím otevírá dveře své tvořivosti přímo dokořán a najde se ve zcela nových oborech než doposud. Jak příjemné je navíc vytvářet něco pro blaho celé rodiny! Domácí chléb zpravidla ocení i muži, kteří jinak vaši snahu o zdravou stravu častují poznámkami „já ti ty tvoje pampelišky jíst nebudu“. Poté, co si osvojíte základní princip pečení, bude pro vás dobrodružstvím zkoušet nové recepty, obměňovat suroviny, zadělat chléb jednou pivem, jednou zas kefírem, zkoušet nové kombinace koření a hrát si s poměrem různých druhů mouky. A vsadím se, že jestli vás to chytne, dojde i na houstičky a bagety.
Můj muž tvrdí, že si díky našemu domácímu pečivu vzpomněl, jak vlastně chutná chleba. Možná díky tomu, že jsme vyladili chutě a přizpůsobili si ideální recept, nezbude většinou ani kůrčička. U nás zaděláváme černým pivem a kořeníme fenyklem, kmínem a anýzem čerstvě nadrcenými v hmoždíři. Cítíte, jak to voní?
Bylo by fér na závěr uvést také nevýhody pečení za pomoci kvásku. Protože to trvá den, ale i někdy i dva dny, než je takový dobrý bochníček hotový, je zapotřebí dobrý timing. Nebojte se však, že se o těsto musíte dva dny starat, nevyžaduje o moc víc práce než klasické pečivo z droždí, jen lepší plán. Zbytek času těsto odpočívá někde v chládku. Taky je možné, že se vám pěkný bochník nepovede hned, ale budete potřebovat trochu tréninku a několik nevydařených pokusů. Nejpatrnější nevýhodou ovšem je, že až se vám podaří, můžete se stát na pečení závislí. Nejenom na tom malém medově zlatavém křupavém a nebesky voňavém zázraku, ale na celém tom procesu přípravy chleba. Je v tom totiž cosi magického, něco, co si podvědomě pamatujeme už celá staletí, k čemu se vracíme a co nás vrací k sobě samým.
Alena Střelečková
Autorka článku, maminka dvou dětí, redaktorka blogu MAJKA-SHOP a blogu jedinečného online předporodního kurzu POROD BEZ OBAV
„Mateřství mne naučilo především jednu věc: čas, ten není a nebude. Je zapotřebí si ho udělat co nejdříve – na to, co nás baví, co nás naplňuje, co nás činí šťastnými! Miluji chvíle, kdy jsme společně s mou rodinou. Ráda tvořím. Píšu. Listuji v chytrých knížkách a učím se nové věci. Učím se od dětí. Vařím a peču. Připravuji si svou vlastní přírodní kosmetiku. Miluji některé moderní vymoženosti, jako třeba GPS, ale i přírodu, přirozenost, jednoduchost. Ráda se vracím k tradicím a ke kořenům.“