OVESNÁ SNÍDANĚ 3 snadné tipy na nejrychlejší a nejzdravější úpravu ovesných vloček
OVESNÁ SNÍDANĚ
3 snadné tipy na nejrychlejší a nejzdravější úpravu ovesných vloček
Příchod podzimu a prvních sychravých dnů může frustrovat zvláště ty zimomřivější z nás. Častěji se choulíme do svetrů a teplých ponožek. Jak ale zahřát své tělo zevnitř a hned po ránu dobře nastartovat metabolismus, aby vám nohy nechladly a energie vám vydržela? Začněte den snídaní z ovesných vloček! Oves není jenom pro koníky a dá se z něj vykouzlit základ zdravé vyvážené snídaně pro celou rodinu. Pokrm z ovsa zahřeje, postrčí vás do nového dne, pohladí nervy a bude doslova balzámem pro vaše střeva, což je zase základ dobré imunity. Funguje to skvěle! Věděli jste ale, že i ovesné vločky byste měli před konzumací tepelně upravit, namočit anebo fermentovat?
Co jsou vločky a proč zrovna oves?
Technicky vzato jsou ovesné vločky jádra ovesných zrn, která se napaří a lisují. výhodou je, že zrno, zbavené při výrobě pouze své slupky, si zachová maximum
živin, které naše tělo může využít: například důležité vitamíny skupiny B, hořčík a velké množství vlákniny, které si na ovsu ceníme asi nejvíce. Konzistence
vloček je pak ideální volbou, pokud zkrátka potřebujete rychle uvařit, upéct, zahustit… a zasytit! Díky své přirozeně nasládlé chuti slaví ovesné vločky zpravidla úspěch i u těch nejmenších strávníků, zejména nasladko. „Oves je teplé povahy se sladkou a lehce hořkou chutí. Uklidňuje nervový systém, posiluje slezinu, slinivku, srdce a rozhýbává naši životní energii, sílu. Je vhodný pro celkové posílení organismu. Mimo jiné je bohatým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, která pomáhá udržovat správnou činnost našich střev. Naklíčený oves je obzvlášť vhodný pro ženy po porodu a kojící. Naklíčené zrno mírní psychickou a fyzickou zátěž, zvyšuje chuť k jídlu, napomáhá předcházet zácpě a nadýmání a upravuje nadměrnou laktaci.“ říká Veronika Hájková, lektorka kurzů zdravého vaření
Namáčením, fermentací a varem k lepší stravitelnosti a využití živin
Při přípravě pokrmů z vloček je potřeba myslet na to, že prošly pouze částečnou tepelnou úpravou – krátkým napařením – a je zapotřebí je ještě dále upravit. Namáčením, fermentací nebo varem docílíme snazší stravitelnosti a snížení obsahu antinutričních látek. To jsou látky, které obiloviny, stejně jako luštěniny a ořechy, v syrovém stavu obsahují, a které ovšem našemu tělu příliš neprospívají. Blokují totiž využití některých minerálů, nebo je v horším případě mohou z našeho těla dokonce odplavovat. Ideální úpravou, stejně jako u ostatních obilovin, ať už jde o vločky či celá zrna, je jejich fermentace, tedy krátké kvašení.
JAK NA TO?
V případě vloček to znamená namočit je společně s probiotiky (lžíce jogurtu či kefíru, může být i Tibi nebo veganský, jde nám o příslušné probiotické kultury) přes noc nebo až na 24 hodin. Pokud jste si je ale nestihli namočit anebo chvátáte, řešením může být zalít vločky horkou vodou a nechat nabobtnat či je krátce povařit. Pokud připravujete s pomocí vloček jídla, která se budou dále tepelně upravovat, namáčení řešit nemusíte. Níže přinášíme tři tipy, jak tyto principy využít prakticky.
Další druhy obilných vloček
Ze všech druhů vloček, které se dají sehnat, mám ty ovesné úplně nejradši. Jsou nejrychleji hotové a skvěle chutnají. Dají se přidat do zeleninových karbanátků a placiček, do pomazánek, výborně zahušťují, připravíte z nich úžasné vafle, korpusy na cheescake, domácí granolu, sušenky, ale i lívance či palačinky naslano. Moc ráda mám taky pšeničné vločky, kterým to moc sluší jako zavářce v polévce, špaldové vločky plné cenných živin nebo žitné vločky, které používám do žitného chleba. Zakoupit se dají i vločkové směsi. A pokud už jste kouzlo vloček objevili a toužíte pokročit někam dále, zkuste rovnou celá ovesná zrna. Když je na 48 hodin
namočíte s lžící probiotik (jogurt, kefír, Tibi kefír) a pak propláchnete, získáte úžasnou přílohu hlavního jídla, která náramně sytí, chutná i uzdravuje. A pod to se podepíšu.
Ochutnejte vynikající kaše z naší nabídky:
Alena Střelečková
Autorka článku, maminka dvou dětí, redaktorka blogu MAJKA-SHOP a blogu jedinečného online předporodního kurzu POROD BEZ OBAV
„Mateřství mne naučilo především jednu věc: čas, ten není a nebude. Je zapotřebí si ho udělat co nejdříve – na to, co nás baví, co nás naplňuje, co nás činí šťastnými! Miluji chvíle, kdy jsme společně s mou rodinou. Ráda tvořím. Píšu. Listuji v chytrých knížkách a učím se nové věci. Učím se od dětí. Vařím a peču. Připravuji si svou vlastní přírodní kosmetiku. Miluji některé moderní vymoženosti, jako třeba GPS, ale i přírodu, přirozenost, jednoduchost. Ráda se vracím k tradicím a ke kořenům.“