OVESNÁ SNÍDANĚ 3 snadné tipy na nejrychlejší a nejzdravější úpravu ovesných vloček

ovesná_blog


OVESNÁ SNÍDANĚ

3 snadné tipy na nejrychlejší a nejzdravější úpravu ovesných vloček

Příchod podzimu a prvních sychravých dnů může frustrovat zvláště ty zimomřivější z nás. Častěji se choulíme do svetrů a teplých ponožek. Jak ale zahřát své tělo zevnitř a hned po ránu dobře nastartovat metabolismus, aby vám nohy nechladly a energie vám vydržela? Začněte den snídaní z ovesných vloček! Oves není jenom pro koníky a dá se z něj vykouzlit základ zdravé vyvážené snídaně pro celou rodinu. Pokrm z ovsa zahřeje, postrčí vás do nového dne, pohladí nervy a bude doslova balzámem pro vaše střeva, což je zase základ dobré imunity. Funguje to skvěle! Věděli jste ale, že i ovesné vločky byste měli před konzumací tepelně upravit, namočit anebo fermentovat?

Co jsou vločky a proč zrovna oves?

Technicky vzato jsou ovesné vločky jádra ovesných zrn, která se napaří a lisují. výhodou je, že zrno, zbavené při výrobě pouze své slupky, si zachová maximum
živin, které naše tělo může využít: například důležité vitamíny skupiny B, hořčík a velké množství vlákniny, které si na ovsu ceníme asi nejvíce. Konzistence
vloček je pak ideální volbou, pokud zkrátka potřebujete rychle uvařit, upéct, zahustit… a zasytit! Díky své přirozeně nasládlé chuti slaví ovesné vločky zpravidla úspěch i u těch nejmenších strávníků, zejména nasladko. „Oves je teplé povahy se sladkou a lehce hořkou chutí. Uklidňuje nervový systém, posiluje slezinu, slinivku, srdce a rozhýbává naši životní energii, sílu. Je vhodný pro celkové posílení organismu. Mimo jiné je bohatým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, která pomáhá udržovat správnou činnost našich střev. Naklíčený oves je obzvlášť vhodný pro ženy po porodu a kojící. Naklíčené zrno mírní psychickou a fyzickou zátěž, zvyšuje chuť k jídlu, napomáhá předcházet zácpě a nadýmání a upravuje nadměrnou laktaci.“ říká Veronika Hájková, lektorka kurzů zdravého vaření

Namáčením, fermentací a varem k lepší stravitelnosti a využití živin

Při přípravě pokrmů z vloček je potřeba myslet na to, že prošly pouze částečnou tepelnou úpravou – krátkým napařením – a je zapotřebí je ještě dále upravit. Namáčením, fermentací nebo varem docílíme snazší stravitelnosti a snížení obsahu antinutričních látek. To jsou látky, které obiloviny, stejně jako luštěniny a ořechy, v syrovém stavu obsahují, a které ovšem našemu tělu příliš neprospívají. Blokují totiž využití některých minerálů, nebo je v horším případě mohou z našeho těla dokonce odplavovat. Ideální úpravou, stejně jako u ostatních obilovin, ať už jde o vločky či celá zrna, je jejich fermentace, tedy krátké kvašení.

JAK NA TO?

V případě vloček to znamená namočit je společně s probiotiky (lžíce jogurtu či kefíru, může být i Tibi nebo veganský, jde nám o příslušné probiotické kultury) přes noc nebo až na 24 hodin. Pokud jste si je ale nestihli namočit anebo chvátáte, řešením může být zalít vločky horkou vodou a nechat nabobtnat či je krátce povařit. Pokud připravujete s pomocí vloček jídla, která se budou dále tepelně upravovat, namáčení řešit nemusíte. Níže přinášíme tři tipy, jak tyto principy využít prakticky.

říjen final-8 (1)

říjen final-9 orez

Další druhy obilných vloček

Ze všech druhů vloček, které se dají sehnat, mám ty ovesné úplně nejradši. Jsou nejrychleji hotové a skvěle chutnají. Dají se přidat do zeleninových karbanátků a placiček, do pomazánek, výborně zahušťují, připravíte z nich úžasné vafle, korpusy na cheescake, domácí granolu, sušenky, ale i lívance či palačinky naslano. Moc ráda mám taky pšeničné vločky, kterým to moc sluší jako zavářce v polévce, špaldové vločky plné cenných živin nebo žitné vločky, které používám do žitného chleba. Zakoupit se dají i vločkové směsi. A pokud už jste kouzlo vloček objevili a toužíte pokročit někam dále, zkuste rovnou celá ovesná zrna. Když je na 48 hodin
namočíte s lžící probiotik (jogurt, kefír, Tibi kefír) a pak propláchnete, získáte úžasnou přílohu hlavního jídla, která náramně sytí, chutná i uzdravuje. A pod to se podepíšu.

 

Ochutnejte vynikající kaše z naší nabídky:

 

blog foto široký (5)

Návrh bez názvu (44)
Alena Střelečková

 Autorka článku, maminka dvou dětí, redaktorka blogu MAJKA-SHOP a blogu jedinečného online předporodního kurzu POROD  BEZ OBAV

„Mateřství mne naučilo především jednu věc: čas, ten není a nebude. Je zapotřebí si ho udělat co nejdříve – na to, co nás baví, co nás naplňuje, co nás činí šťastnými! Miluji chvíle, kdy jsme společně s mou rodinou. Ráda tvořím. Píšu. Listuji v chytrých knížkách a učím se nové věci. Učím se od dětí. Vařím a peču. Připravuji si svou vlastní přírodní kosmetiku. Miluji některé moderní vymoženosti, jako třeba GPS, ale i přírodu, přirozenost, jednoduchost. Ráda se vracím k tradicím a ke kořenům.“